Редактор: Юлия Георгиева e-mail: [email protected]кадър Нова твОтношенията между България и Скопие

...
Редактор: Юлия Георгиева e-mail: julia_georgieva_petel.bg@abv.bgкадър Нова твОтношенията между България и Скопие
Коментари Харесай

Доц. Ташев: Властите в Скопие разпитват хората защо четат български книги и като какви ще се декларират на преброяването

Редактор: Юлия Георгиева 

e-mail: [email protected]

кадър Нова тв

Отношенията сред България и Скопие в никакъв случай не са били положителни. Но през последните месеци се наблюдаваше един развой на усилване на репресиите. Например в последния месец има данни, че са викани 36 души на осведомителни диалози от страна на службите за сигурност. Разговорите са провеждани в няколко насоки - за какво тези хора четат българска литература, като какви те ще се заявяват на идното броене. Очевидно управляващите в Скопие са разтревожени от резултатите, които се получиха от предварителното броене. Вчера бе взето решение това броене да бъде отсрочено. Т.е. ние за следващ път имаме отсрочване на броене в Северна Македония и в действителност единствените данни, с които разполагаме, са от 2001 година Така че към този момент 20 години нямаме никаква инфформация какви процеси протичат измежду популацията на Македония. Това демонстрира до каква степен тази страна не е готова за актуалните процеси и европейската интеграция.

Това разяснява в ефира на Нова тв доцент Спас Ташев.

Притежателите на български паспорти се преброяват като македонски жители. В момента протичаше опнлайн броене на тези, които живеят отвън границите на страната. Аз подкрепям контакт с доста от тях и те ми изпращаха скрийншотове от техните формуляри по какъв начин са декларирани по време на преброяването. Повсеместно са декларирани като етнически българи и майчина принадлежност - българска. Очевидно тези данни са разтревожили управляващите в Скопие, защото такива данни не подхождат на тяхната идея. На територията на Македония живеят най-малко 20 000 души с доказан български генезис по рождение, уточни той.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР